top of page

renew With yoga

yoga.png
2.png
ypga 2.png

Hoe mijn reis is begonnen...

Yoga is een oefening voor lichaam en geest. Vanuit de westerse benadering wordt yoga vaak gezien als een sport of lichamelijke workout. Yoga wordt in het westen als snel gezien als een competitieve beoefening waarmee je een bepaald doel of resultaat moet behalen. Lenig zijn, stabiel in een houding kunnen staan of totale rust in je hoofd ervaren, voor velen is dit een streven waar ze zich al snel door laten afschrikken. 

Toen ik begon met yoga was dit ook zeker een van de redenen dat ik geen zin had om op de mat te gaan staan. Ik kon niet op mijn hoofd staan en voelde me vaak maar onrustig en ongeduldig tijdens de les. Yoga was vaker een strijd dan een ontspannen oefening waarbij ik tot mezelf kon komen. Toch was er iets in mij wat me steeds weer opnieuw richting de mat trok.

 

Ik kreeg naast lastige ook steeds meer positieve ervaringen op de mat. Ik was ondertussen dagelijks te vinden bij de toen net geopende  ''Nieuwe yogaschool'' in Amsterdam en was enorm geïnspireerd door verschillende yogaleraren die ik daar tegenkwam. Ik voelde me thuis op deze plek waar ik helemaal mezelf kon zijn met alles wat ik in mezelf tegenkwam. Verdriet, blijdschap, frustratie en boosheid kwamen allemaal langs terwijl ik 'rustig' door oefende op de mat. Ik begreep gelukkig steeds beter wat er met het begrip yoga bedoeld werd en door de fijne docenten werd ik op mijn gemak gesteld als ik worstelde met mijn innerlijke dialoog. 

Na maanden oefenen was het voor mij dan ook een voor de hand liggende beslissing om naar India te vertrekken. de deuren waren geopend om verder op zoek te gaan naar mijzelf en ik had voor mijn gevoel weinig te verliezen.  Na een eerste yoga studie en een mooie, indrukwekkende reis door dit prachtige land, volgde al snel de tweede reis en meerdere studies over de ayurveda, een oosterse levenswijsheid, reiki en uiteraard meerdere opleidingen voor klassieke Hatha yoga, de meest klassieke vorm van yoga waaruit alle andere yogastromen ontstaan zijn. 

 

Ik ontmoette tijdens deze periode ook mijn huidige partner waardoor ik nog 3 jaar langer in India ben gebleven. Het leven binnen de Indiase cultuur was voor mij absoluut de grootste leerschool en een helend proces. Ik werd mij steeds bewuster van mijzelf, mijn dromen en mijn vastgeroeste patronen en gedachten. Ik kreeg daarnaast ook steeds meer drang naar vrijheid en yoga en meditatie waren mijn houvast in deze zoektocht. Altijd was er die rust en stilte beschikbaar die ik kon opzoeken als ik het even niet meer wist. 

Mijn grootste eyeopener was het feit dat yoga eigenlijk vooral een mentale beoefening is. Ik hoefde mijn best helemaal niet meer te doen. Ik hoef er alleen maar bewust bij aanwezig te zijn en alles komt vanzelf terug in de rust en balans. Dat was zo'n verlossing na een jarenlange strijd met het idee het niet 'goed' te doen. Zowel in mijn dagelijks leven als op de mat. Jarenlang was ik in gevecht geweest met mijzelf. Ik worstelde met periodes van stress, angsten, chronische buikpijn, depressie en zelfs een eetstoornis. Yoga liet mij zien dat ik alles mag omarmen. Accepteer jezelf volledig en oefen op de mat wat je in het dagelijks leven tegenkomt. Een veilige plek waar je alle gevoelens en gedachten kan observeren, zonder doel of streven. Vanuit zelf acceptatie en stilte kunnen we contact maken met die diepere kern van binnen. 
Daar vinden we alle antwoorden en daar begint de mooie reis, die het leven heet. 

Mijn passie voor yoga was ontstaan en het blijft absoluut een anker in mijn dagelijks leven waarmee we de mooie maar ook de moeilijke en zware momenten volledig kunnen omarmen. 

flow.png

''We zijn allemaal op zoek naar de juiste stroom in ons leven. Loslaten wat niet past en vinden waar we blij van worden en waar ons hart van gaat kloppen''.

bottom of page